Pagina's

woensdag 9 maart 2016

Foodies | Dadelcake

Een vriend van me zei ooit eens tegen me: 'Bij de meeste mensen zou ik echt niet weten wat ze in hun vrije tijd doen, maar als ik aan jou denk, zie ik gelijk een taarten bakkende Desi voor me.'
Één van mijn grootste hobby's en ook nog eens mijn bijbaantje is het bakken van taarten en andere lekkernijen. Ik word gewoon zo blij van de geur van mijn baksels in de oven. Iedereen word ook altijd blij als ik een taart gebakken heb. Ik merk altijd dat de mensen om me heen heel vrolijk zijn als ik iets lekkers gebakken heb. Daar krijg ik dan zelf ook weer een lach van op m'n gezicht.

Afgelopen maandag heb ik een dadelcake gemaakt op mijn werk, ook wel 'Sticky Toffeecake'. Dadels hebben namelijk zo'n heerlijk karamelsmaakje (waar ik echt dol op ben). Als je een stukje cake daook nog eet met stroop of zelfgemaakte karamelsaus, dan kan je dag al helemaal niet meer stuk.
Het is helemaal geen moeilijke taart om te maken en daarom leek het me leuk om het recept met jullie te delen. Hij komt oorspronkelijk uit de allerhande.



Benodigdheden:
90 g boter (op kamertemperatuur + extra om in te vetten)
300 g bloem (+extra om te bestuiven)
275 g bruine basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker (8 g)
3 el suikerstroop
3 eieren
250 g dadels (pitten verwijderd)
1 zakje bakpoeder (8 g)
60 g walnoten (grof gehakt)
100 g suiker

Bereiden:
1) Verwarm de oven voor op 200 ºC. Vet de springvorm in met boter en bestuif met bloem. Klop met een mixer de boter met de basterdsuiker en de vanillesuiker glad. Voeg de stroop en de eieren toe en klop minstens 4min. tot er een luchtig beslag ontstaat.
2) Snij de dadels in stukjes. Breng 400 ml water aan de kook, zet het vuur uit. Voeg het water toe aan de dadels en pureer met de staafmixer. Spatel de bloem en het bakpoeder door het verslag. Meng vervolgens de dadelpuree erdoor en voeg de walnoten toe. Schenk het beslag in de springvorm en bak de cake in 40-45 min. gaar. Neem uit de oven en laat 10min. afkoelen. Stort de cake nu op een bord.
3) Verhit ondertussen de suiker met 2el water in een pak met dikke bodem op laag vuur. Laat de suiker tot lichtbruin karamelliseren (niet donkerder, dan wordt de karamel bitter.) Voeg 50 ml water toe en laat 5 min. inkoken. Schenk de hete karamel over de nog warme cake.


Eetsmakelijk en geniet van jullie dag! :)

1 opmerking: